Recept: gefrituurde ‘aardappelschijfjes’ met rode kool en Hoorn des overvloeds

Een heerlijk deeg om grote of kleine rondjes, balletjes of wafeltjes van te vormen en dan te bakken of frituren.

Je kunt er ook een heel gerecht mee maken en ze beleggen met groenten, vlees en vis. Wij maken er een stevig gerechtje van met rode kool en zwarte paddenstoelen.

Ingrediënten voor de aardappelschijfjes

1 kilo aardappelen (beetje bloemig, bijvoorbeeld Bildstar, Bint of Sante)

2 theelepels zout en een beetje peper

½ theelepel versgeraspte nootmuskaat

2 grote of 3 kleine eieren (losgeklopt)

200 gram bloem plus wat extra voor het uitrollen

arachideolie om in te frituren

Ingrediënten voor de gebakken zwarte paddenstoelen

200 gram Hoorn des overvloeds

5 sjalotjes (gepeld en kleingesneden)

2 teentjes knoflook (gepeld en geperst)

½ eetlepel verse tijmblaadjes

olijfolie

klontje gezouten boter

peper en zout

Ingrediënten voor de rode kool uit de oven

1 rode kool

1 ui (gepeld en kleingesneden)

25 gram boter

½ eetlepel suiker

2 eetlepels frambozen- of wijnazijn

2 eetlepels bessenjam of gelei

2 laurierblaadjes

een paar takjes tijm

150 gram gerookt spek (in stukjes gesneden)

peper en zout

1 kopje water

De rode kool

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd alle harde stukken uit de rode kool en snijd de rest in dunne plakken. Doe de kool in een ovenschaal

Bak de spek en de ui even aan in een koekenpan en schep het, samen met alle andere ingrediënten voor de rode kool, bovenop de kool in de ovenschaal.

Sluit de schaal af met aluminiumfolie of met een deksel.

Zet de pan in de hete oven en laat de kool in een uurtje zacht en gaar worden. Neem af en toe een kijkje in de pan en roer de kool een paar keer om. Proef er wat van en maak de rode kool op smaak met zout en peper.

De aardappelrondjes

Spoel de aardappelen even af en kook ze in de schil gaar. Laat ze dan even afkoelen. Pel de aardappelen en knijp ze door de pureeknijper. Strooi het zout en rasp de nootmuskaat erbij.

Meng de losgeklopte eieren door de gepureerde aardappel.

Strooi de bloem erbij. Knijp vervolgens alle ingrediënten samen tot een deeg en leg het een kwartiertje in de koelkast.

Strooi wat bloem op je werktafel en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2 cm. Steek, met een uitsteekvorm of glas, grote of kleine rondjes uit het deeg of snijd eenvoudig stukken van het deeg.

De zwarte paddenstoelen

 Maak de paddenstoelen “droog” schoon: snijd een stukje van de onderkant en veeg met een doekje of een borsteltje zand of kleine blaadjes weg. Ik spoel de paddestoelen liever niet af want het vocht maakt de paddestoelen slap. Soms zit er echter veel zand in)en kun je beter wel spoelen. Maak ze dan wel weer goed droog.

Snijd de paddenstoelen in grote stukken.

Neem een koekenpan en verhit hierin een paar eetlepels olijfolie. Bak hierin op laag vuur de sjalotjes tot ze beginnen te kleuren. Bak dan de knoflook even mee.

Zet het vuur nu wat hoger en bak de paddenstoelen mee. Strooi de tijm erbij en wat zout en peper.

Verhit de frituurolie tot 170°C.

Bak de aardappelschijfjes in kleine porties goudbruin.

Leg ze daarna op keukenpapier zodat het vet in het papier trekt. Houd ze warm onder folie of in een voorverwarmde oven op 100 °C (leg ze dan op een rekje of rooster).

Je kunt de aardappelrondjes ook in een koekenpan bakken, in een laagje ganzenvet bijvoorbeeld.

Het gerecht

Beleg de aardappelschijfjes met een flinke schep goed uitgelekte rode kool met daar bovenop de Hoorn des overvloeds.

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins