Kleine stokbroodjes

Voor deze stokbroodjes maak je een paar uur van te voren een starter, een voordeeg (poolish) met weinig gist. Als het voordeeg is verdubbeld is de starter klaar en kun je verder met de bereiding van het deeg.

Het deeg laat je een uur rijzen. Dan vorm je de broodjes. Nog even laten rijzen en dan worden ze gebakken op hoge temperatuur.

Deze broodjes zijn de dag na het bakken wat droog maar heerlijk om te roosteren, tosti’s, wentelteefjes  of  bruschetta mee te maken.

Voor het voordeeg heb je nodig
250 gram bloem
250 gram handwarm water
2 x ¼ theelepel instantgist

En verder heb je nodig
600 gram bloem
15 gram zout
2 x ¼ theelepel instantgist
280-300 gram handwarm water

Het voordeeg maak je zo

Meng alle droge ingrediënten voor het voordeeg in een kom.

Giet het water er in een keer bij en roer met een vork goed door elkaar. Dek het af met plasticfolie en laat het, op kamertemperatuur, rijzen.

Een paar uur later, als het deeg mooi bubbelt aan de oppervlakte en is verdubbeld, giet je er 280 gram handwarm water erbij. Houd wat extra bij de hand zodat je, afhankelijk van de versheid van de bloem, nog wat water bij kunt gieten om een mooi deeg te krijgen.

Meng in een andere kom de bloem, het zout en de gist door elkaar. Meng het met een vork door het gistwater. Giet er eventueel nog wat water bij maar als het niet nodig, dan niet doen.

Vorm een bal van het deeg. Je hoeft het verder niet te kneden. Laat het tien minuten rusten.

Rusttijd

Na die rusttijd maak je je handen een beetje nat. Trek een hoek van de deegbal wat uit ( stretchen) en vouw het dan naar binnen. Ga zo helemaal rond. Leg de deegbal met de lelijke kant naar onder en laat het weer tien minuten rusten.

Doe dit nog drie keer en zie hoe het deeg mooi strak is gaan staan. Laat de deegbal dan een uur rusten.

Broodjes maken

Bestrooi de werktafel met wat bloem en laat de deegbal uit de kom op je werkvlak vallen. Niet gaan kneden of platdrukken.

Verdeel de deegbal in zes porties.

Leg een portie voor je: druk een beetje plat en stretch de zijkanten een beetje. Vouw nu de buitenkanten naar het midden. Vouw de bovenkant tot halverwege het deeg en druk het deeg op de vouwnaden een beetje in. Draai het deeg om en doe ook de andere kant. Je hebt nu een klein broodje. Leg het broodje aan de kant (op wat bloem met lelijke kant weer onder).

Nog 5 porties te gaan…..

Laat de broodjes, bedekt met een schone doek, een kwartiertje rusten.

Leg dan een broodje met de lelijke kant naar boven voor je op je werkvlak. Nogmaals: niet kneden en niet platdrukken., met kleine vouwtjes,

Vouw de bovenkant, met kleine vouwtjes, ongeveer voor 1/3 naar binnen en druk het deeg hierbij op elkaar. Vouw dan nog eens de bovenkant naar binnen en druk op elkaar. Je hebt nu een rol. Rol de broodrol tussen je handen wat groter . Zo groot en dun als je ze wilt hebben.

Leg de broodjes onder een doek om een laatste keer te rijzen. Een klein uurtje.

Ze kunnen de oven in

Verwarm ondertussen de oven voor op 250° C. Je kunt hiervoor ook een pizzasteen gebruiken.

Leg vier gerezen broodjes op bakpapier, maak wat sneetjes met een mes in de bovenkant en schuif het bakpapier met de broodjes voorzichtig in de hete oven. Ze zijn in een kwartier gebakken. Bak dan de andere vier broodjes. Als ze uit de oven komen probeer je er een uurtje af te blijven…

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Copyright © 2024, Angela Prins