Empanadillas

Empanadillas zijn kleine pasteitjes, gemaakt van een hartig deeg. In dit recept maak ik ze met een vrij traditionele vleesvulling. Maar je kunt er van alles instoppen. Probeer eens een vulling van paddenstoelen met sjalot en knoflook of broccoli met ansjovis; linzen in tomatensaus; gekookte aardappel met verse tuinkruiden.

Ingrediënten voor het deeg ( ongeveer 20 pasteitjes)

250 gram tarwebloem
125 gram harde roomboter
1 theelepel zout
1½ deciliter ijskoud water
2 eieren( voor het bestrijken, losgeklopt)

Ingrediënten voor de vleesvulling

500 gram gehakt (van varken, rund, lam of geit)
1 middelgrote ui (gepeld en kleingesneden)
2 teentjes knoflook (gepeld en fijngesneden)
zout en versgemalen peper
2 eetlepels rozijnen
2 eetlepels olijven zonder pit (doormidden gesneden)
1 eetlepel verse fijngesneden peterselie (gewassen, gedroogd en fijngehakt)
1 theelepel verse oregano (gewassen, gedroogd en fijngehakt)
1 theelepel paprikapoeder
2 theelepels gemalen komijn
2 eetlepels witte wijn
1 eetlepel tomatenpuree
4 eieren (hardgekookt en gepeld)
een scheut olijfolie

Meng de bloem met het zout en snijd de boter er door. Giet nu het water erbij en kneed met koude handen tot je een deeg hebt gekregen. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken: doe de droge ingrediënten in de machine en laat hem draaien. Giet dan in een straaltje het water erbij. Zodra het deeg bij elkaar komt is het klaar.

Maak een bal van het deeg en wikkel het in plasticfolie. Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.

Maak in de tussentijd de vulling.

De vulling

Week de rozijnen een kwartiertje in een paar eetlepels warm water.

Giet de olijfolie in een braadpan en bak de uien en knoflook zachtjes tot ze glazig zien. Doe nu het gehakt erbij en bak dit al roerende gaar.

Breng dit op smaak met zout en peper.

Laat de rozijnen uitdruipen en roer ze door het gehakt.

Doe nu ook de peterselie, de oregano, de paprikapoeder, de komijn en de tomatenpuree. Laat de tomatenpuree even bakken en giet er dan de wijn bij.

Laat dit tien minuutjes zachtjes inkoken. Proef. Is het goed op smaak?

Laat de vulling afkoelen voordat je het verder gaat gebruiken.

Het vullen van de pasteitjes

Strooi wat bloem op je werkvlak en leg het deeg er op. Strooi ook een beetje bloem op het deeg. Rol het deeg uit tot een lap met een dikte van ongeveer 2 mm..

Neem een ronde uitsteekvorm van ongeveer 14 cm doorsnee en steek cirkels uit het deeg.

Leg in het midden van de cirkel 1 eetlepel van de vleesvulling, een partje ei en twee halve olijven. Vouw ze dicht.

Druk de randen goed dicht en maak er vouwtjes in.

Bestrijk de pasteitjes met de losgeklopte eieren.

Verwarm de oven voor op 200° C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Leg de pasteitjes op de bakplaat en bak ze een kwartier lichtbruin in de oven.

Je kunt ook 1 grote pastei maken. Prik dan wel wat gaatjes in de bovenkant.

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins