Bonenstoof met Zolfino boontjes

Prebranac is een Servisch ovengerecht van langzaam gegaarde, gekookte peulvruchten met ui en paprika. Het is smeuïg, machtig en fantastisch.

Als je het principe van de stoof hebt ontdekt, kun je met het basisrecept eindeloos variëren: een andere peulvrucht kiezen of vlees toevoegen. Ook kun je verse groenten in deze stoof verwerken: denk aan stukjes aardappel, prei, wortel en bloemkoolroosjes.

Hoe werkt de stoof? Een basisrecept:

Op een flinke laag langzaam gestoofde uien schep je een hoeveelheid gekookte peulvruchten. Breng het op smaak met zout, peper, paprikapoeder en laurierblaadjes en giet er zoveel water bij dat de bonen net onderstaan. Zet de schaal anderhalf uur in een voorverwarmde oven van 180 graden C. Schep ieder half uur de bonen voorzichtig om. Maak de bovenkant weer mooi glad en zet de schaal weer terug in de oven. Zit er nog genoeg vocht in? Giet er anders een klein beetje water bij.

Dit is mijn recept voor de stoof:

(voor een mooie volle pan voor 6 personen)

Ingrediënten

Voor het koken van de bonen heb je nodig:
500 gram peulvruchten naar keuze (een nacht geweekt in water of een uur geweekt in het water waarin ze even aan de kook zijn gebracht)
1 aardappel (geschild en doormidden)
1 tomaat
1 of 2 teentjes knoflook (gepeld)
2 blaadjes laurier
1 gedroogd pepertje
beetje zout en zwarte peper
scheutje olijfolie
water of bouillon

Verder heb je nodig:
150 ml zonnebloemolie
2 grote uien (gepeld en in stukjes)
2 teentjes knoflook (gepeld en fijngehakt)
1 eetlepel zoete paprikapoeder
zout en versgemalen zwarte peper
½ eetlepel gemalen koriander
¼ eetlepel gemalen kardemom
¼ eetlepel gemalen gember
1 theelepel chilipoeder
½ eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel geperst citroensap

Het koken van de bonen

Breng de bonen samen met de aardappel, tomaat, knoflook, olijfolie, laurier en een beetje zout, pepertje en zwarte peper, in ruim water aan de kook. Laat de bonen op laag vuur gaar worden. Ik gebruikte nieuwe oogst Zolfino boontjes en die waren in een half uur gaar (kijk voor meer informatie over de boontjes bij www.degezondeapotheker.nl )Proef af en toe een boontje om te weten of ze gaar zijn.

Haal de gare aardappel, tomaat en knoflook uit het kookwater van de bonen, prak het door elkaar en zet het even apart.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

De bonen en de uien bakken

Voor dit gerecht gebruik ik een gietijzeren stoofpan. Een ovenschaal van aardewerk kan natuurlijk ook.

Giet de zonnebloemolie in de stoofpan en roer de uien erdoor. Strooi er wat zout bij. Zet de pan twintig minuten in de oven en schep het af en toe door.

Haal dan de pan uit de oven en roer de knoflook, het citroensap, de tomatenpuree en alle kruiden erdoor. Óók het geprakte aardappelmengsel kan erbij.

Schep de bonen met een schuimspaan uit het kookwater en meng ze voorzichtig met de uienmassa in de stoofpan.

Nu kan er wat water bij: de bonen moeten nèt onderstaan.

Zet de pan in de oven. Het bakproces duurt in totaal anderhalf uur, maar schep de massa wel na een half uur voorzichtig om zodat de bovenlaag niet te vroeg een afgesloten laag vormt. Proef ook wat van het vocht en breng het eventueel nog meer op smaak met zout en peper. Dan moet de pan weer in de oven en een half uur later weer eens omgeschept. In het laatste half uur pruttelt het lekker in de pan en er vormt zich een smakelijk korstje. Niet meer roeren dus!

Ready to eat! Enjoy!

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins