Recept voor Eierballen & De Grote Groninger Eierballentest 2017

Een paar weken geleden was ik jurylid tijdens De grote Groninger eierballentest 2017.  Een razend spannende wedstrijd waarin beslist wordt welke cafetaria de beste eierbal van Groningen maakt. De eierbal, ook wel ‘aaierbal’ genoemd, is namelijk een Groningse specialiteit. Ze worden gemaakt met ragout of gehakt. Mijn eierbal maak ik met gehakt en liefst een ‘zacht’ eitje. Heerlijk voor bij de borrel of als echte snack.

Ingrediënten

4 middelgrote eieren

500 gram gehakt (kies een gehaktsoort bij een echte slager: er kan anders veel water in het gehakt zitten)

1 ¼ theelepel zout

1 ½ theelepel komijnpoeder

1 ½ theelepel korianderpoeder

1 ½ theelepel zoete paprikapoeder

½ theelepel chilipoeder (voor een hete bal neem je 1theelepel)

1 eetlepel maïzena

1 ½ theelepel gedroogde oregano

2 eidooiers

 

Voor het paneren

1 of 2 geklutste eieren

paneermeel of gedroogd broodkruim (Japans broodkruim: panko)

Verwarm de frituur voor op 160 °C.

Doe de eieren in een pan met koud water (bijna onder) en breng ze aan de kook. Laat de eieren 3 minuten koken voor een zacht ei. En maak je eierballen van kwarteleitjes dan kook je ze 1 minuut en 56 seconden voor een zacht eitje. Giet het water af en zet ze direct onder de koude kraan. Laat de eieren een paar minuten in het water staan en pel ze voorzichtig. Maak ze goed droog met keukenpapier.

Breng het gehakt op smaak met de kruiden, het zout, de maïzena en de eidooiers. Kneed het goed door.

Verdeel het gehakt in 6 porties. Rol van iedere portie een bal en maak die dan plat tussen je handen. Houd het gehakt in de kom van een hand en leg er een ei op. Plooi het gehakt eromheen en maak alle gaatjes goed dicht. Rol de bal nog eens tussen je handen om en om.

Kluts de eieren in een bord.

Doe het broodkruim in een ander bord.

Haal alle ballen een voor een door het geklutste ei en daarna door het broodkruim. Zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn.

Leg ze in de frituur (niet te veel tegelijk) tot ze mooi goudbruin zijn. Reken op 6 ½ minuut per portie.

Laat ze uitlekken op keukenpapier.

 

Serveertip: een dipsaus erbij is lekker en zo gemaakt: yoghurt, mayonaise, kruiden en peper.

 

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins