Recept uit Huisgemaakt: Dubbele chocoladetaart (uit Matilda van Roald Dahl)

 

(geïnspireerd op het recept “Bram Bokkepoot’s Chocoladecake” uit Matilda van Roald Dahl)

Ingrediënten

450 gram pure chocolade
340 gram zachte roomboter
450 gram poedersuiker (fijne kristalsuiker kan ook)
8 eetlepels bloem
12 eiwitten
12 eidooiers

Maak je ook nog chocoladeglazuur voor over de taart, dan heb je nodig:

225 gram pure chocolade (of melk- of witte chocolade)

225 gram crème fraîche

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vet een taartvorm in en bekleed deze met bakpapier.

Zet een pan op met een laagje water: breng dit aan de kook.

Breek de chocolade in stukjes. Doe de chocolade in een steelpan en laat de chocolade smelten op een heel zacht vuur. Ga er niet in roeren in de tussentijd.

Als de chocolade begint te smelten, leg je de boter erbij. Zodra de boter vloeibaar wordt, kun je even roeren. Haal de pan van het vuur.

Klop de eidooiers los met de suiker en giet het bij de chocolade. Roer het door elkaar. Strooi de bloem erbij en spatel het door elkaar.

Neem een schone kom om de eiwitten te kloppen.

Mix de eiwitten op de hoogste stand en klop het eiwit stijf.

Schep nu eerst de helft van het eiwit door het chocolademengsel.

Als het goed gemengd is, schep je de andere helft erdoor.

Giet het beslag in de taartvorm en zet die midden in de voorverwarmde oven.

50 minuten later voel je voorzichtig met je vingers of de taart aan de bovenkant droog en krokant is. Daaronder moet hij stevig aanvoelen. Dan is hij klaar.

Laat de taart nu afkoelen.

Bereiding van het glazuur

Smelt de chocolade met de crème fraîche au bain-marie. Je zet dus weer een pan op met een laagje water en brengt dit aan de kook. Doe de chocolade met de crème fraîche in een grote kom en laat het zachtjes boven het kokende water smelten.

Goed doorroeren en dan even laten afkoelen.

De taart heeft de neiging in het midden een beetje in te zakken, dus zet hem ondersteboven op een taartschaal. Spatel dan met een pannenkoekmes het chocoladeglazuur over de taart.

Zet de taart in de koelkast zodat het glazuur kan opstijven.

Niet vergeten wat slagroom erbij te maken.

Tip: voor nog meer zoete gerechten & toetjes check kookboek Huisgemaakt

Dubbele chocoladetaart met slagroom en aardbeien

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins