Recept uit Huisgemaakt: Taart met abrikozen- of aalbessen-kersencompote

 Ingrediënten

Voor de taart

200 gram gezouten roomboter
150 gram kristalsuiker
4 eieren
200 gram bloem
1 volle theelepel bakpoeder

Oven voorverwarmen op 180 °C.

Mix de zachte boter met de suiker.

Tik een voor een de eieren erbij. Mix steeds goed door.

Mix op een lage stand de bloem gemengd met het bakpoeder erdoor.

Vet een bakblik in. Leg een stukje bakpapier op de bodem.

Schep het taartbeslag in de vorm en verdeel het over de bodem.

Zet de bakvorm 35 minuten in het midden van de oven.

Als de vorm uit de oven komt, duw je de rand voorzichtig los van de bakvorm (of haal je een mesje langs de rand) en leg je een schotel op de vorm. Houd beide stevig op elkaar gedrukt terwijl je alles in één beweging omdraait. Haal dan de vorm van de taart en laat de taart afkoelen.

Ingrediënten

Voor de abrikozencompote

300 gram gedroogde abrikozen (1 nacht met water in de week gezet)
100 gram kristalsuiker
1 liter water
100 gram geleisuiker
sap van ½ verse citroen
15 gram maïzena

Breng de abrikozen aan de kook met het weekwater en de kristalsuiker. Laat ze een halfuurtje koken. Het is de bedoeling dat ze zacht zijn maar niet stuk zijn gegaan.

Strooi de geleisuiker erbij.

Maak de maïzena aan met een beetje koud water en giet hem bij de abrikozen.

Roer alles om en laat de saus in een kwartiertje dikker worden.

Schep hem op de taart voordat hij helemaal is afgekoeld.

Ingrediënten

Voor de aalbessen-kersencompote

500 gram aalbessen
500 gram heel rijpe kersen
250 gram stevige kersen
500 gram geleisuiker
sap van ½ citroen (versgeperst, zonder pitjes maar wel met vruchtvlees)

Breng de aalbessen en de rijpe kersen met een paar eetlepels water aan de kook en laat ze 10 minuten koken.

Draai het fruit door een groentezeef zodat de pitjes van de aalbessen en de kersen achterblijven.

Doe de fruitpulp weer terug in de pan.

Ontpit de stevige kersen en doe ze in de pan. Strooi de suiker en het citroensap erbij.

Breng dit weer, al roerende, aan de kook en laat het 3 minuten rustig koken.

Tip: nog meer recepten voor taarten & toetjes vind je in kookboek Huisgemaakt

 

13-09-15 Groningen. Nederland. Fotografie Huisgemaakt.

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins