Recept: Bloemkool in room met verse groene pepers & gebakken kruidige rijst met doperwten

Ingrediënten  voor bloemkool gekookt in room met verse groene pepers

1 bloemkool (in kleine roosjes)
2 verse groene pepers (gewassen en in stukjes, zonder de zaadjes)
1 stukje verse gember (geschild en geraspt)
1 klein bosje koriander (kleingesneden)
1 volle theelepel zout
250 milliliter slagroom
1 deciliter volle melk

Giet de slagroom en de melk in een pan.

Roer de peperstukjes, het zout en de gember erdoor. Hak de koriander in zijn geheel fijn. Doe de helft hiervan bij de bloemkool. Leg de bloemkoolroosjes in de pan.

Breng alles aan de kook en zet dan het vuur laag. Roer de bloemkool een paar keer om. Laat de bloemkool ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Proef een stukje. De bloemkool moet (beet)gaar zijn maar niet uit elkaar vallen.

Strooi de rest van de koriander over de bloemkool.

 

Ingrediënten voor gebakken kruidige rijst met doperwten

500 gram gekookte witte rijst (zie recept in menu 15)
½ kurkumawortel (versgeraspt) of 1 volle theelepel kurkumapoeder
1 of 2 middelgrote uien (kleingesneden)
1 of 2 teentjes knoflook (geschild en geperst)
1 kilo verse doperwten (of 200 gram diepvriesdoperwten)
½ winterwortel (geschild en in kleine stukjes)
½ theelepel komijnpoeder
½ theelepel korianderpoeder
½ theelepel paprikapoeder
1 theelepel zout
beetje sambal
¼ bosje lente-ui (in ringetjes)
verse koriander (fijngehakt)
½ theelepel geraspte citroenschil
olijfolie of een andere plantaardige olie

Dop de erwten en kook ze 5 minuten in kokend water met wat zout.

Schep de doperwten dan met een schuimspaan uit het water. Houd de doperwten warm onder folie.

Verwarm een scheut olijfolie in een braadpan.

Bak hierin zachtjes de kleingesneden uien een kwartier. Doe dan de knoflook erbij, de geraspte kurkuma, het komijnpoeder, het korianderpoeder, de sambal, het zout en het paprikapoeder. Bak alles even zachtjes mee.

Doe de winterwortel in de pan en bak die even mee.

Doe de doperwten en de lente-ui erbij en roer even om.

Schep de rijst erbovenop en laat het 10 minuten zonder te roeren, met het deksel op de pan, doorwarmen.

Schep dan voorzichtig de rijst door de groenten.

Proef de rijst.

Strooi de geraspte citroenschil erover en wat kleingesneden koriander.

Tip: voor nog meer menu’s en recepten check kookboek Huisgemaakt

 

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins