Recept uit Huisgemaakt: Kippenbouillon met grote soepballen van verse gember en matses
Ingrediënten voor de bouillon
1 soepkip (1 ½ kilo)
2 ½ liter water
1 ui (gewassen maar niet geschild)
2 stengels bleekselderij (gewassen en in stukken)
1 wortel (gewassen en in stukken)
2 blaadjes foelie
stukje verse gember
½ prei (gewassen en in stukken)
2 theelepels zout en versgemalen zwarte peper
½ eetlepel sojasaus
kleine eetlepel sherry
Ingrediënten voor de soepballen
½ pak matses (gemalen in de keukenmachine)
3 eieren
2 eetlepels ganzenvet
2 eetlepels kippenbouillon
½ eetlepel versgeraspte gember
beetje versgeraspte nootmuskaat
zout en versgemalen zwarte peper
verse peterselie (fijngehakt)
Bereiding van de bouillon
Spoel de kip goed af vanbinnen en vanbuiten. Doe de kip in een pan en breng haar met het water aan de kook. Gebruik een schuimspaan om het schuim van het water af te scheppen. Als er geen schuim meer op het water drijft, kunnen de kruiden en groenten in de pan. Strooi er 2 theelepels zout bij en wat versgemalen zwarte peper. Laat de bouillon een uur of 3 zachtjes ‘trekken’. Doe het deksel schuin op de pan.
Haal de kip uit de bouillon en giet de bouillon door een zeef in een schone pan. Laat de bouillon afkoelen en zet hem dan een paar uur in de koelkast. Dan wordt het vet in de soep hard en kun je dat er zo afscheppen.
Breng de bouillon weer bijna aan de kook en zet het vuur dan zacht. Proef een beetje van de bouillon en maak hem op smaak met een scheutje sherry en sojasaus.
Bereiding van de grote soepballen van verse gember en matses
Klop de eieren los met het ganzenvet en de bouillon. Roer de gember en de nootmuskaat erdoor. Strooi er een beetje zout en peper bij.
Meng de gemalen matses erdoor. Zet de kom een paar uur in de koelkast om de inhoud op te laten stijven. Draai er met vochtige handen grote soepballen van.
Kook de soepballen 30 minuten in kokend water met wat zout. Schep ze uit het water met een schuimspaan en leg ze in de hete bouillon.
No comments yet.
Add your comment