Recept uit Huisgemaakt: Omelet gevuld met garnalen in zoetzure groentesaus

Ingrediënten

2 preien (gesneden, gewassen en goed uitgelekt)
6 sjalotjes of 1 grote ui (gepeld en kleingesneden)
2 teentjes knoflook (gepeld en fijngehakt)
stuk verse gember (geschild en geraspt)
1 stukje geelwortel (geschild en geraspt) of ½ eetlepel gemalen kurkuma
1 of 2 groene of rode verse pepers (gewassen en kleingesneden, zonder zaad)
250 gram diepvriesdoperwten of verse doperwten
500 milliliter gezeefde tomaten
1 eetlepel rijstazijn
2 eetlepels sherry of rijstwijn (sake)
2 eetlepels sojasaus
½ eetlepel sesamolie
½ eetlepel gembernat of schepje suiker
eventueel nog wat sambal
cayennepeper
verse kruiden, zoals koriander, Thaise basilicum of peterselie
8 eieren
scheutje room, melk of water
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
500 gram ongepelde rauwe grote garnalen

Bereiding van de groentesaus

Giet wat arachideolie of zonnebloemolie in een hete wok en bak hierin de prei even om en om. Strooi er wat zout en versgemalen peper bij. Schep de prei uit de wok in een kom en dek die af met folie. De prei gaat straks weer terug in de saus.

Giet weer wat olie in de wok en bak, nu op een heel zacht vuur, de ui of sjalotjes tot ze glazig zien. Doe er dan de geraspte gember, kurkuma, knoflook en verse peperstukjes bij en bak een paar minuten zachtjes. Giet de gezeefde tomaten erbij en laat de saus aan de kook komen. Dan kunnen de sojasaus, de rijstazijn, rijstwijn, sesamolie en de suiker erbij. Laat alles even meekoken en zet dan het vuur weer laag. Proef de saus en breng op smaak.

Roer de doperwten erdoor en laat ze in een kwartier gaar worden in de saus.

Schep de gebakken prei door de saus. Laat de saus op een zacht vuur staan.

Hak de kruiden fijn en roer ze er op het laatst door. Hoeveelheid naar smaak.

Bereiding van de garnalen

Pel de garnalen en maak ze schoon: haal de kop eraf en maak een sneetje in de rug zodat je het darmkanaal eruit kunt trekken. Spoel ze af en maak ze weer droog met wat keukenpapier. Giet wat olijfolie over de garnalen, een beetje zout en wat cayennepeper. Schep dit door elkaar en zet de garnalen in de koelkast tot gebruik.

 Voor het bakken van de garnalen giet je wat olijfolie in een hete koekenpan en bak je de garnalen aan beide kanten. Niet te lang!

Je kunt de garnalen door de saus scheppen of apart serveren.

Bereiding van de omelet

Bak voor ieder een omelet of maak 1 grote omelet.

Kluts de eieren met wat zout en peper kort door elkaar.

Giet wat olie in een hete koekenpan en giet het eimengsel erin. Zet het vuur wat lager. Zodra de buitenste randen beginnen te stollen, duw je met een spatel de buitenranden voorzichtig naar binnen. Het ei loopt dan vanzelf weer naar de rand. Blijf dit doen tot er geen vloeibaar ei meer wegrolt.

Als de onderkant genoeg is gebakken, leg je een deksel op de koekenpan en draai je de koekenpan op de kop, zodat de omelet in het deksel valt. Schud de omelet terug in de koekenpan en bak de andere kant.

Vul de omelet(ten) met de groenten en de garnalen. Vouw de omelet dubbel en schep er nog wat saus over.

En dan nog wat fijngehakte verse kruiden.

Tip: serveer de omelet bij gekookte witte rijst en drooggebakken tempé! (Of check menu 15 uit Huisgemaakt)

 

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins