Recept uit Huisgemaakt: Groenteslaatje met mayonaise

 

Ingrediënten

700 gram ongeschilde vastkokende aardappelen (bijvoorbeeld redstar, roseval of nicola)
½ bosje worteltjes
200 gram verse sperziebonen
700 gram verse ongedopte doperwten (is ongeveer 200 gram gedopte doperwten) of 200 gram diepvriesdoperwten
1 dikke plak knolselderij
2 pastinaken
2 zoete aardappelen
Hellmann’s-mayonaise of een Franse soort (die blijven mooi wit en hebben veel smaak)
scheut smakelijke witte of lichtgekleurde azijn
zout en flink wat versgemalen peper

Bereiding van de groenten

De groenten moeten eerst worden geschild en dan in stukken gesneden en gewassen.

Per soort worden de groenten in kokend water met wat zout gekookt, want ze hebben een verschillende gaartijd.

Dan moeten ze afkoelen en daarna in kleine blokjes gesneden worden.

Schil en was de aardappelen, de zoete aardappelen, de pastinaken, de worteltjes en de knolselderij. Snijd ze in stukken. De pastinaken kun je het beste ook nog in de lengte doormidden snijden, want er zit een stevig stuk binnenin dat moeilijker gaar wordt.

Dop de doperwtjes.

Strooi wat zout in een pan met kokend water. Kook nu soort voor soort in het water tot het nét gaar is. Belangrijk: loop niet weg tijdens het koken maar prik af en toe met een vork in de groenten. Het is van belang voor het slagen van het gerecht dat de groenten niet te gaar worden.

Schep de groente er dan met een schuimspaan direct uit en laat haar afkoelen in een vergiet.

Doe de volgende groentesoort in hetzelfde water.

Als alle groenten gekookt zijn en wat zijn afgekoeld snijd je ze in blokjes. Misschien ietsje groter dan een doperwt?

Verzamel alle blokjes en doperwtjes in een schaal. Schep ze voorzichtig door elkaar.

Bereiding van de saus

Schep minstens een halve pot mayonaise in een schaal.

De mayonaise verdun je met 1 of 2 eetlepels azijn. Maal er flink wat peper door. Even proeven. Misschien nog wat zout? Wat zuur? Proef anders een schepje van de groenten samen met de saus.

Giet de helft van de hoeveelheid saus op de groenten en meng voorzichtig met twee grote lepels de saus door de groenten.

Bewaar de rest van de saus voor de presentatie straks.

Zet een ring op een bord en vul die met het groenteslaatje. Schep wat van de saus daarbovenop en strijk het wat glad.

Hak wat dille of peterselie fijn en strooi dat weer boven op de saus.

Je kunt er van alles naast leggen natuurlijk: krab, kreeft, tonijn, zalm, viseitjes, een gekookt of gevuld eitje of een tomaatje.

Tip: nog meer recepten voor salades & voorgerechtjes vind je in kookboek Huisgemaakt

 

13-09-15 Groningen. Nederland. Fotografie Huisgemaakt.

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins