Gestoofde puntarelle met gekruid gehakt uit de koekenpan

Puntarelle is een groente uit de cichoreifamilie. Het is een flinke krop van lange stengels ( een beetje zoals paardenbloem) waar, in het binnenste van de krop, scheuten groeien. Alles aan de krop kun je eten. De buitenste bladeren zijn heerlijk in een stamppot en kunnen ook als salade worden gegeten.

De scheuten kun je in zijn geheel koken of stomen en eten met wat olijfolie, zout en peper.

Je kunt ze ook van elkaar lossnijden en de scheuten stoven in een sausje van olijfolie, knoflook, ansjovis zwarte peper en water.

De scheuten op de foto zijn nog klein maar hebben heel veel smaak.. Verderop in het seizoen worden ze groter.

Ingrediënten

1 krop puntarelle ( voor dit recept gebruik je alleen de binnenste uitlopers/scheuten. e buitenste bladeren bewaren voor een ander gerecht, zoals een stamppot)
olijfolie
4 reepjes ansjovis
1 teentje knoflook (gepeld en geperst)
zout en versgemalen zwarte peper
een klontje boter

Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin op zacht , de knoflook en de ansjovis. Strooi er wat versgemalen zwarte peper bij. Giet er een kopje water bij en breng het aan de kook.

Leg de scheuten in de koekenpan en leg er een deksel op. Schep de scheuten na tien minuten even om en laat dan de deksel van de pan. Het meeste water zal verdampt zijn en dat is ook de bedoeling.

Laat er een klontje boter in smelten.

Dan het gehakt…

Ingrediënten

500 gram gehakt ( varken, rund, lam of geit)
1 ui ( gepeld en geraspt)
1 theelepel zout
peper
2 theelepels kurkuma
1 theelepel komijn
1 theelepel kaneel
1 theelepel kardemompoeder
1 ei
1 eetlepel paneermeel of Panko
plantaardige olie

Bereiding

Doe het gehakt in een kom, tik er een eitje bij en strooi er de kruiden en het paneermeel bij. Breng het gehakt op smaak met zout en peper. Kneed het samen met de geraspte ui heel goed door.

Maak er dan een platte koek van, zo groot als de bodem van je koekenpan.

Giet een laagje olie in de koekenpan en leg de gehaktkoek daarin.

Zet de koekenpan nu op hoog vuur en laat de koek even bakken.

De onderkant is nu stevig, zodat je de gehaktrepen kunt gaan maken: neem een spatel en druk met de spatel lange repen in de koek. De repen kunnen nu los van elkaar bakken. Als de onderkant bruin begint te worden, dan draai je ze met twee vorken voorzichtig om.

Bak de gehaktrepen nog een paar minuten . Schep ze uit de pan eerst op keukenpapier en dan op een schaal. Serveer samen met de puntarelle!

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins