Gevulde morieljes

Het is nog een klein beetje vroeg voor morieljes maar in Veendam liggen ze al bij mijn groenteboer. Eerst komen ze uit Spanje en Italie en daarna uit Frankrijk. Ik neem alvast een voorschotje op het voorjaar met een recept voor gevulde morieljes. Mocht je geen groenteboer kennen met zo’n topassortiment, dan kun je dit recept ook maken met gedroogde morieljes.

Morieljes kun je niet rauw eten. Ze zijn giftig dus moet er even de kook over!

In dit recept vullen we de morieljes, om ze daarna in een laagje bouillon te garen in de oven. Een heerlijk voorgerecht samen met een licht aangemaakte groene salade. Of een paar plakjes gekookte aardappel met wat van het kookvocht van de gevulde morieljes.

Voor de vulling heb je nodig:

250 gram gehakt vlees, naar keuze, een beetje vet erin is lekkerder
teentjes gefermenteerde knoflook ( zoete, zwarte knoflook)
1 klein eitje
1 volle eetlepel vers broodkruim
1/2 deciliter armagnac
zout en peper

Verder heb je nodig:

4 verse grote morieljes of grote gedroogde morieljes
1 paddenstoelenbouillonblokje ( ik ga voor STAR)
1 deciliter water
25 gram gezouten boter

De morieljes voorbereiden

Verse morieljes

Snijd de morieljes in de lengte doormidden. Veeg of blaas de binnenkant voorzichtig schoon: er kan wat zand of een beestje inzitten. Als je de morieljes niet goed schoon krijgt, kun je ze ook eerst pocheren in wat kokend water. Ze worden dan wel wat slapper en iets minder handzaam.

Gedroogde morieljes laat je even weken in een kommetje warm water. Bewaar het gezeefde water voor de bereiding.

Het gehakt kruiden

Kneed het gehakt stevig door met de knoflook, het ei, het broodkruim, de armagnac en wat zout en peper. Om te proeven of het gehakt goed op smaak is, kook je een klein balletje gehakt in een beetje water. Of verwarm een balletje in de magnetron om voor te proeven.

Kneed balletjes van het gehakt en vul hiermee de morieljes.

Los het bouillonblokje op in 1 deciliter kokend water ( of het gezeefde weekwater, als je gedroogde morieljes gebruikt) en giet dit in een platte ovenschaal. Verdeel de boter over de schaal en leg de morieljes in het vocht.

Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de morieljes en het gehakt in ongeveer 15 minuten gaar en lichtbruin worden. Lepel er halverwege wat van het geurige kookvocht over.

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins