Recept: gefrituurde ‘gouden’ Enoki

Enoki-take is de Japanse naam voor het (inmiddels intensief gekweekte) Fluweelpootje, een winterpaddenstoel die ook in Nederland in het wild voorkomt. Gekweekte Enoki is lang, dun en kan er wit of bruin ( gouden) uitzien. De smaak is wat zoet en nootachtig.

Enoki wordt gekweekt op een voedingsbodem, die je er, vóór het bereiden, vanaf snijdt.

 Voor een verrassende vegetarische frituurtraktatie zou je dit recept eens moeten proberen! En proef ze zonder saus. Misschien alleen nog een korreltje zout. Echt waar! 

Ingrediënten

Een verse bundel witte- of bruine (gouden) Enoki
2 eetlepels bloem
snufje zout
olie om in te frituren

Het recept

Snijd de voedingsbodem los van de paddenstoelen maar laat de paddenstoelen niet helemaal uit elkaar vallen. De lange steeltjes zijn ook eetbaar. Verdeel de paddenstoelen in kleine groepjes en spoel die kort af onder de koude kraan.

Strooi de bloem en het zout in een platte kom en leg de gewassen paddenstoelen direct in de bloem.

Hussel de paddenstoelen door de bloem en laat het aanhangende water aan de bloem en aan de enoki hechten.

Verwarm de olie tot 175 ?C.

Bak steeds een paar plukjes paddenstoelen knapperig en lichtbruin.

Leg ze even op keukenpapier en serveer.

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins