Recept: aardappelcake met snijbiet & paddenstoelen

In dit recept heb ik gele stekelzwammen gebruikt, ook wel schapevoetjes genoemd. Hier in Nederland kun je beter geen stekelzwammen meer wildplukken. Er zijn er nog maar weinig! Gelukkig maakt de royale aanvoer pied de mouton uit Frankrijk dat ook overbodig.

Schapevoetjes zijn heerlijk van smaak en ze blijven stevig bij het bakken. Naast gele stekelzwam kun je ook andere paddenstoelen voor dit gerecht gebruiken. Denk aan cantharellen, Hoorn des overvloeds, morieljes, kastanjechampignons, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood, eikhaas en ga zo maar door. De paddenstoelenmarkt is enorm en gevarieerd, dus avontuur erop los.

Voor vier personen heb je nodig:

1 kg aardappelen, een beetje bloemig (geschild en gewassen)
ongeveer 300 gram schapevoetjes of paddenstoelen naar keuze
1 grote ui (gepeld en fijngesneden)
1 of 2 teentjes knoflook (gepeld en fijngesneden)
1 verse peper (kleingesneden met of zonder de zaadjes)
1 bosje lente-ui (in stukjes)
een hand snijbiet (alleen de stengels, in reepjes)
verse tijm (de blaadjes)
2 middelgrote of 3 kleine eitjes
2 bouillonblokjes (paddenstoelenbouillon van STAR is lekker)
2 dl water
een scheutje ongezoete room
zout en peper
boter
vers broodkruim

Het recept

Bak de ui op lage temperatuur in een scheutje olijfolie in een kwartier zacht en geurig. Bak dan even de knoflook en de verse peper mee.

Rasp de aardappelen en doe ze, met vrijgekomen vocht, in een kom.

Borstel de paddenstoelen en snijd ze in stukjes. Als je ze liever toch even afspoelt, doe het dan kort: leg ze on-gesneden in wat koud water, roer ze even om met je handen en haal ze dan direct weer uit het water. Leg ze op papier om uit te lekken.

Verhoog de temperatuur onder de pan met de ui en bak de paddenstoelen even mee.

Los de bouillonblokjes op in 2 deciliter water en giet dit bij de paddenstoelen. Laat het inkoken en roer het af en toe om. Bak de snijbiet een paar minuten mee.

Breng het lekker op smaak met versgemalen peper.

Meng het door de aardappelrasp.

Klop de eieren los met de room. Strooi er een beetje zout en peper door en meng het door het aardappel-paddenstoelenmengsel.

Vet een bakvorm in met wat gesmolten boter. Strooi wat broodkruim op de bodem en de zijkanten van de vorm..

Schep het aardappel-paddenstoelenmengsel in de bakvorm en druk het stevig aan.

Verwarm de oven voor op 200?C.

Zet de bakvorm in het midden van de oven en bak de aardappelcake in een uurtje gaar en goudbruin.

Laat de cake even afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins