De Groninger Streek-eierbal: het recept

Zoals beloofd is hier, voor iedereen die graag een eierbal eet en ze weleens een keer zelf wil maken, het originele recept voor de Streek-Eierbal. De eierbal is gemaakt van ingrediënten afkomstig uit de provincie Groningen: de eitjes zijn gelegd door ‘Groninger Meeuwen’, de heerlijke bouillon is van De Kleinste Soepfabriek en de tarwebloem komt van Korenmolen De Joeswert in Feerwerd.

Ingrediënten voor 12 eierballen
Voor de ragout heb je nodig:

900 ml groentebouillon met knoflook van De Kleinste Soepfabriek (gebruik deze bouillon want het kruidenmengsel is voor dit recept hierop afgestemd!)
4 theelepels van het kruidenmengsel (zie onder)
250 gram bloem
125 gram boter
1 ½ theelepel zout
2 theelepels sojasaus (of maggi, maar geen ketjap!)
extra peper

Voor het kruidenmengsel heb je nodig:

10 gram mosterdzaad
10 gram fenegriekzaad
6 witte peperkorrels

Voor het paneren heb je nodig:

Fijn paneermeel
8 gram bloem
4 eiwitten
Panko (Japans broodkruim) of grof paneermeel

Verder heb je nodig:

12 middelgrote eieren (liefst van de ‘Groninger Meeuw’)
Olie of vet om in te frituren

Het kruidenmengsel

Maal de kruiden in een kruidenmolen, of schone koffiemolen of maak ze heel fijn in de vijzel. Je kunt natuurlijk ook gemalen mosterdzaad, fenegriekpoeder en gemalen witte peper gebruiken, maar versgemalen is geuriger en geeft meer smaak.

De ragout

Giet de bouillon in een pan en meng de kruiden, het zout en de sojasaus erdoor. Verwarm dit en laat het voor een minuut of tien op niet te hoge temperatuur staan. Het mag niet gaan koken!

Smelt de boter in een andere pan en roer de bloem erdoor. Blijf dit een paar minuten roeren en geef de bloem de tijd om gaar te worden. Giet dan (alles in een keer of met scheutjes) de bouillon erbij: het gaat even flink bruisen. Blijf stevig in de pan roeren. Op een gegeven moment begint de ragout lekker dik te worden. Blijf in de pan roeren tot de ragout zo dik is dat het bij elkaar blijft

(klontert) als je het omroert. Dan is het klaar.

Giet de hete ragout in een platte schaal en leg er een velletje plasticfolie bovenop, dan blijft de ragout zacht. Laat het afkoelen en zet het dan een paar uur in de koelkast.

De eieren worden eerst gekookt

Leg de eieren voorzichtig, een voor een, in een pan en giet er net zoveel koud water bij tot ze net onder staan. Breng dit aan de kook en laat de eieren 8 minuten koken. Giet ze dan af en koel ze direct onder stromend koud water.

Laat ze helemaal afkoelen en pel ze. Zorg dat ze heel blijven anders scheuren ze straks verder bij de bereiding. Leg ze op keukenpapier om te drogen.

Eierballen maken doe je zo

Verdeel de ragout in porties van 90 gram. Kneed de ragout heel even door en draai er een balletje van. Druk het balletje een beetje platter tussen je handen en druk het dan met je vingers nog wat platter.

Leg de plak in de kom van een hand en leg er een ei middenin. Maak het kommetje in je hand kleiner en druk de ragout voorzichtig meer om het ei. Gebruik je de vingers van je andere hand om ook de bovenkant van de eierbal mooi dicht te krijgen en de ragout aan te laten sluiten.

Rol daarna de eierbal nog eens door je handen, zo krijg je een mooie ronde eierbal.

Voorbereiding voor het paneren

Zet drie kommen of diepe borden klaar: een voor het fijne paneermeel, een voor het eiwit (strooi eerst bloem in de kom en klop er dan stevig de eiwitten door) en een voor de grove paneer (of de panko).

Het paneren

Dan worden de eierballen gepaneerd: eerst rol je ze door het fijne paneermeel, dan dompel je ze zorgvuldig in het losgeklopte eiwit en dan worden ze nog eens gepaneerd met panko of grof paneermeel. Rol daarna de eierbal nog eens door je handen. Nu gaan de eierballen een paar uur in de koelkast. Ze hoeven niet afgedekt.

Let op: je kunt eierballen niet invriezen!

De Streek-Eierbal frituren

Verwarm de frituurolie of het vet op 170°C.

Gebruik een thermometer om er zeker van te zijn dat de thermostaat goed werkt: dat is namelijk heel vaak niet het geval.

De eierballen hoeven maar 4 minuten te bakken. Leg ze in kleine porties in de olie of het vet en bak ze lichtbruin. Schep ze uit de olie of het vet en leg ze even op keukenpapier.

Heel veel plezier met het maken van dit recept voor de echte Groningse AAIERBAL!

 

Meer frituren? 24 september verschijnt Fris Frituren. Recepten voor de frituur: van eierbal tot schelviskroket! Check www.frisfrituren.nl en krijg 5 euro korting.

 

© Angela Prins 2018

  

1. Leg een ei op een plak ragout

2. Druk de ragout met je hand om het ei

3. Wentel de eierbal in fijn paneermeel

4. Dompel de eierbal in losgeklopt eiwit met wat bloem

5. Bedek de eierbal zorgvuldig met panko of grof paneermeel

6. Bak de eierbal voor 4 minuten op 170°C.

 

 

 

 

 

 

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins