Recept: salade van bruine linzen en hele spelt
Ingrediënten voor de salade
200 gram gedroogde bruine linzen
150 gram hele speltkorrels
1 winterwortel ( geschild, ge wassen en in stukken)
2 stengels bleekselderij ( gewassen en in stukken)
1 middelgrote ui ( gepeld en doormidden)
1 teentje knoflook ( gepeld)
2 liter water
Kruiden: laurier, tijm, rozemarijn ( in een bundeltje samengebonden)
1 ½ theelepel zout
2 eetlepels olijfolie
Ingrediënten voor de dressing
2 eetlepels olijfolie
1 ½ eetlepel goede wijnazijn
1 volle theelepel geraspte verse mierikswortel of ½ eetlepel pittige mosterd
½ theelepel zout
Een paar lente-uitjes ( gewassen en in ringetjes)
Bereiding van de salade
Zet de linzen en de spelt twee uur van te voren, ieder in een eigen kom, in de week.
Trek in een half uur een groentebouillon van 2 liter water met de winterwortel, de ui, de knoflook, de bleekselderij en de kruiden.
Giet de speltkorrels af en doe ze bij de bouillon. Kook ze tien minuten. Giet ook de linzen af en doe ze in de bouillon. Strooi het zout erbij en laat nu alles in 25 minuten zachtjes kokend, gaar worden.
Proef of het gaar genoeg is en laat het anders nog tien minuten langer zachtjes koken.
Het kookvocht zou je kunnen gebruiken voor een soep. Haal dan met een schuimspaan de spelt en de linzen uit het vocht. Laat het goed uitdruipen in een vergiet. Schud de vergiet een paar keer en stort dan alles op een platte schaal. Verwijder de kruiden en de stukken ui en wortel. Meng er de olijfolie door en laat het afkoelen.
Maak in de tussentijd de dressing door alle ingredienten voor de dressing, met uitzondering van de lente-ui, met elkaar te mengen.
Giet de dressing over de salade en meng het door elkaar.
Proef een hapje? Misschien nog wat zout en peper?
Als laatste meng je de lente-uitjes er door.
No comments yet.
Add your comment