Recept: gegratineerde mosselen met kaassaus

Ingrediënten

2 kilo mosselen
3 eetlepels olijfolie
wat groenten en kruiden: prei, wortel, tijm, ui (gewassen, geschild en in stukken)
wat versgemalen peper
scheutje witte wijn
grof zeezout

Voor de saus

50 gram boter
50 gram bloem
2 deciliter warme melk
4 deciliter mosselnat
klein beetje versgeraspte jonge kaas

De mosselen

Leg de mosselen een kwartier in koud water en ververs het water een paar keer. De kapotte mosselen en de mosselen die niet meer sluiten haal je ertussenuit.

Neem een pan waar een goed deksel op past.

Verhit de olijfolie in de pan en bak in een paar minuten de groenten en kruiden even aan.

Leg de mosselen op de groenten. Ik doe er geen zout bij, want het wordt zout genoeg.

Wel een scheutje witte wijn.

Doe het deksel op de pan en breng de mosselen aan de kook.

Hussel de pan een paar keer flink.

Laat weer een paar minuten koken. Til het deksel even op om te kijken of de mosselen openstaan. Dan kan de pan van het vuur.

Schep de mosselen eruit en zeef het vocht.

Bewaar het vocht voor de saus.

De saus

Smelt de boter in een sauspan. Strooi de bloem bij de boter en bak het op een laag vuur, al roerende, een paar minuten. Giet nu steeds een beetje vocht erbij: de melk en het mosselnat.

Blijf goed in de pan roeren. Pas als het vocht is opgenomen giet je er weer wat bij.

Als de saus op de gewenste dikte is, proef je een beetje en breng je de saus op smaak met zout en versgemalen peper.

Neem een grote ovenschaal of bakplaat en strooi daar een dikke laag grof zeezout in of op.

Maak de schelpen open en haal de mosselen er voorzichtig uit. Zorg ervoor dat ze heel blijven. Leg de mosselen terug in de mooiste schelphelften.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Of zet de grill aan voor het beste resultaat.

Vul de schelphelften met de mossel verder met een schepje van de saus. Zet de schelphelften dan stevig in het zeezout. Leg er een klein beetje versgeraspte kaas op.

Zet de schaal een minuut of 10 in de hete oven. De saus moet gaan bubbelen, dan zijn ze klaar. Als je de grill gebruikt gaat het sneller. Blijf erbij.

Serveer ze direct vanaf de bakplaat.

 

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins