Recept: Tomatensalade met olijven en basilicumolie

Ingrediënten

1 kilo lekkere rijpe tomaten
500 gram groene en zwarte olijven(zonder pit en zonder toegevoegde
smaakmakers)
klein bosje oregano
een paar takjes hysop
1 takje munt (een beetje is genoeg)
knofl ook (2 teentjes in de olijvenpasta
en 2 teentjes in de basilicumolie)
bosje basilicum
1/2 citroen
olijfolie
zout en versgemalen peper
wat suiker

Spoel de tomaten even af, verwijder de kroontjes en snijd ze doormidden. Schep de zaadjes uit de tomaten. Snijd iedere helft dan weer doormidden. Zet een plat bord of een platte schaal klaar en doe er wat keukenpapier in. Leg de gesneden tomatenstukjes naast elkaar op het papier. Bestrooi iedere laag met een klein beetje zout. Als alle tomaten zijn gesneden, zet je de schaal een poosje in de koelkast.

Ook de olijvenpasta kun je van tevoren maken. Doe de olijven samen met twee geschilde teentjes knoflook, de blaadjes van de oregano, de hysop en de munt in de keukenmachine. Even laten draaien en dan proeven. Je kunt alles natuurlijk ook met de hand fijnhakken. Breng de pasta op smaak met zout en peper, doe hem in een schaaltje en zet dat ook in de koelkast.

Dan de basilicumolie. Hak de basilicum fijn. Pers twee geschilde teentjes knoflook uit en meng dat met wat citroensap. Giet er 1 deciliter olijfolie bij en schep de basilicum erdoor. Strooi er wat zout en peper in. Proef een beetje en beslis of er nog meer citroensap, zout of peper bij moet. Haal nu de tomaten uit de koelkast en leg een laagje tomatenstukjes op de bodem van de schaal waarin je de salade wilt gaan maken. Bestrooi de laag lichtjes met wat suiker, tenzij de tomaten van zichzelf  al zoet genoeg zijn.

Bedek de laag met een paar scheppen olijvenpasta. Dan weer een laagje tomaat, wat suiker en weer olijvenpasta. Ga door tot alle ingrediënten op zijn. De basilicumolie meng je niet door de salade; gebruik die als een dressing. Zo komen de verschillende smaken beter tot hun recht. Roer de saus voordat je hem gaat gebruiken nog even door.

 

 

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins