Recept uit Huisgemaakt: gebakken rijst uit de oven met knoflook en tomaat

Ingrediënten

500 gram basmati- of pandanrijst
2 theelepels zout
1 eetlepel olijfolie
2 kleine blikjes tomatenpuree
1 deciliter water
2 verse groene of rode pepers (kleingesneden, zonder zaadjes) of 2 theelepels sambal
2 teentjes knoflook (gepeld en geperst)
1 theelepel zout
6 eetlepels olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Was de rijst een paar keer met koud water en zet de rijst een uurtje in de week onder ruim water.

Strooi het zout bij de rijst en breng die met het water aan de kook. Roer het even om en laat het in 8 minuten zacht worden.

Giet de rijst af door een zeef en stort de rijst direct terug in de hete pan. Ga niet in de pan roeren. Giet er 1 eetlepel olie over en leg een vel keukenpapier in de pan. Druk het papier op de rijst zodat het afsluit. Leg het deksel op de pan. Laat de rijst 20 minuten zo staan.

Roer de geperste knoflook, de kleingesneden peper of sambal, de tomatenpuree, het water en het zout in een mengkom door elkaar en meng de warme rijst erdoor. Roer er 2 eetlepels olijfolie door.

Vet een ovenschaal in met 2 eetlepels olijfolie en schep de rijst erin. De rijst druk je met de bolle kant van een lepel echt stevig aan. Giet er dan nog eens 2 eetlepels olijfolie over. Zet de schaal ongeveer 35 minuten in de oven. Of nog iets langer voor een extra gebakken korstje. Laat de rijst een klein beetje uitdampen. Dan laat de bodem mooi los als je er blokjes van zou willen snijden.

Tip: serveer de gebakken rijst bij Kabeljauw, Schelvis of Wijting gepocheerd met chilipeper en knoflook & geroosterde rode biet met mayonaise en verse mierikswortel. Check menu 5 uit Huisgemaakt voor het recept! 

 

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins