Menu 17 uit Huisgemaakt: Rijst met bonen in kokosmelk & gestoofde groenten

Dit menu bestaat uit twee gerechten: rijst met bonen in kokosmelk en gestoofde groenten

Rijst met bonen in kokosmelk

Ingrediënten 

3 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
500 gram rijst (basmati of pandan)
125 gram gedroogde bruine, zwarte of rode bonen (of uit blik)
2 teentjes knoflook (gepeld en fijngehakt)
1 ui (gepeld en in reepjes)
6 eetlepels saus van verse tomaten (zie hieronder)
1 eetlepel tomatenpuree
4 deciliter kokosmelk
4 deciliter water
1 bouillonblokje
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
nog eens 2 eetlepels zonnebloem- of olijfolie

De bonen

Gedroogde bonen zet je eerst een paar uur in ruim koud water in de week.
Breng ze daarna met het weekwater zonder zout aan de kook en laat ze in ongeveer 1 uur gaar worden.
Bonen uit blik hoeven alleen opgewarmd te worden. Voor dit gerecht gebruik ik zelf altijd graag rode kidney bonen en ‘Wieringer’ boontjes.

De saus van verse tomaten

Ingrediënten 

2 eetlepels olijfolie
5 rijpe tomaten (in stukken)
2 teentjes knoflook (gepeld en in stukjes)
1 gedroogd pepertje of 1 pittig vers pepertje
2 laurierblaadjes
1 ui (gepeld en in stukken)
½ theelepel komijnpoeder
½ theelepel gedroogde oregano
1 theelepel zout
2 eetlepels sherry

Alle ingrediënten voor de saus, behalve de sherry, kunnen in een keer in de pan. Zet het vuur hoog tot de tomaten beginnen te sputteren en zet dan het vuur wat lager. Doe het deksel schuin op de pan. Af en toe even roeren. Roer er na een halfuur de sherry door. Laat nog eens 10 minuten zachtjes pruttelen. Haal de laurierblaadjes eruit. Pureer de saus met de staafmixer of een keukenmachine. Proef!

Een eenpansgerecht

Neem een royale pan met een dikke bodem en verwarm er 3 eetlepels olie in. Doe de uienreepjes in de pan. Roer even om, zet het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat de uien een kwartier heel zachtjes stoven. Dan krijgen ze heel veel smaak!

Roer de knoflook erdoor.

Strooi er wat versgemalen zwarte peper bij. Verkruimel het bouillonblokje in de pan en laat het smelten.

Zet het vuur iets hoger. Roer de tomatenpuree erdoor en ook 4 eetlepels tomatensaus.

Schep de bonen erdoor.

Roer de kokosmelk en het water erdoor en breng dan alles aan de kook. Roer de bonen los van de bodem.

Proef het vocht: is het pittig en zout genoeg? De rijst moet er ook nog bij!

Strooi de rijst door de saus en roer het goed door elkaar. Breng alles weer aan de kook, roer nog een keer om en zet dan het vuur iets lager.

Laat het 10 minuten zachtjes koken zonder deksel.

Roer de rijst nog een keer om, zet het vuur nog lager (of gebruik een vlamverdeler) en doe het deksel op de pan.

Laat dit nu 15 minuten zachtjes gaarkoken.

Neem een grote lepel en schep de rijst om: een volle lepel vanaf de bodem opscheppen en dan omkeren. Dus niet wild gaan omroeren! Doe het vuur onder de pan uit.

Doe het deksel weer op de pan en probeer het nog 10 minuten te laten staan.

Gestoofde groenten

Ingrediënten 

1 aubergine (gewassen en in blokjes gesneden)
1 grote courgette (gewassen en in blokjes gesneden)
2 rode uien (gepeld en fijngesneden)
2 teentjes knoflook (gepeld en fijngesneden)
3 rijpe tomaten
verse tuinkruiden: peterselie, tijm, rozemarijn
zout en versgemalen zwarte peper
olijfolie

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een braadpan. Doe de rode uien in de pan en neem rustig de tijd om de uien zacht en glazig te bakken.

De aubergine kan er nu bij. Schep af en toe even om. Als de aubergine zacht is geworden, kunnen de knoflook en de courgette erbij. Bak die ook even mee. Strooi er wat zout en versgemalen zwarte peper bij.

Snijd de tomaten doormidden en leg ze op het snijvlak in de braadpan.

Laat de groenten een halfuurtje zachtjes sudderen. Trek dan voorzichtig de velletjes tomaat uit de pan. Proef een hapje en breng de groenten op smaak met zout en peper en de verse fijngesneden tuinkruiden.

 

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins