Venkelsoep met tomaat en basilicum

Ingrediënten

2 venkelknollen
1 ui
1 grote aardappel of 2 kleintjes
4 rijpe tomaten of 1 blikje gepelde tomaten
1 teentje knoflook
1,30 liter water
1 kippenbouillonblokje
Een handjevol verse basilicum
Crème fraîche

De voorbereidingen
Snijd een stukje van de onderkant van de venkel. Snijd hem in de lengte doormidden. Snijd iedere helft ook weer in stukjes.
Bewaar de fijne venkeltakjes die aan de bovenkant zitten. Die gebruiken we straks als garnering.

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukjes.
Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
Schil de uien. Snijd ze doormidden en iedere helft weer in stukjes.
Haal het schilletje van de knoflook en snijd het teentje in stukjes.
Maak de bouillon van het water en de bouillonblokjes: breng het water met de blokjes aan de kook.

De groenten worden eerst gebakken
Verwarm een laagje olijfolie in een pan met dikke bodem.
Bak hierin de venkel, de aardappel en de ui voor tien minuten.
Doe de stukjes tomaat en de knoflook erbij. Scheur de basilicumblaadjes in stukjes en doe ze in de pan. Laat dit een kwartiertje pruttelen.
Giet dan de hete bouillon erbij en laat het een klein uurtje zachtjes koken.

Dan is het tijd om de soep te pureren. Zet de pan op het aanrecht en zet de staafmixer er in. Hete spetters voorkomen: zet de staafmixer op de bodem van de pan en zet hem dan pas aan. Zet hem weer uit voordat je hem in de pan verplaatst.

Proef een lepeltje van de soep en beslis of de soep goed op smaak is. Misschien nog een beetje peper?
Serveer de soep goed heet en schep er wat crème fraîche in het een dotje bovenop. Garneer de soep met wat takjes venkel.

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins