Recept uit Huisgemaakt: romige aardappelplakjes uit de oven

Ingrediënten

2 kilo ongeschilde aardappelen (een stevige aardappel, niet te bloemig)
2 uien
3 teentjes knoflook
Saffraandraadjes (saffraanpoeder kan ook maar is minder lekker)
2 deciliter melk
2 deciliter slagroom
2 ½ theelepel zout
1 theelepel versgemalen witte peper
Olijfolie

Saffraandraadjes zijn de stempels van een krokussoort. Ze worden met de hand geplukt en aan één krokus zitten er maar drie! Geen wonder dat het zo duur is. Gelukkig heb je er maar weinig van nodig want het is krachtig spul. Je gebruikt het in de keuken vanwege de smaak en de kleurstof die er in zit. Het maakt het eten prachtig geel. En als het je alleen om het “geel maken”gaat, dan kun je er ook geelwortel (kurkuma) voor gebruiken.

De voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappelen en spoel ze af onder de kraan.
Snijd de aardappelen in dunne plakken.
Schil de uien en snijd ze door midden. Snijd iedere helft dan ook weer doormidden. Nu heb je vier stukken en die snijd je één voor één in reepjes.
Schil de knoflookteentjes en snijd ze klein.
Doe een klein beetje water in een kommetje en leg daar de saffraan in (saffraanpoeder hoef je niet te weken).

De aardappelplakjes worden voorgekookt.
Verwarm vier eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem.
Bak hier heel zachtjes de uien en de stukjes knoflook in. Neem de tijd dan wordt de ui heerlijk van smaak.
Als de ui glazig is geworden dan giet je de melk en de slagroom erbij.
Strooi ook het zout en de peper er door. Giet de saffraan samen met het water in de pan. Zie je dat de kleur direct veranderd? En ruik je de saffraan ook? Even roeren.
Dan kunnen de aardappelplakjes er in. Roer alles goed door elkaar en breng het aan de kook. Zodra je ziet dat het begint te koken, zet je het vuur iets zachter. Kijk op de klok en reken vanaf dat moment tien minuten. De aardappel blijven dus tien minuten zachtjes in de melk koken.
Je moet wel regelmatig even de aardappelen omroeren want het bakt best snel aan de bodem vast. Doe het deksel iedere keer weer terug op de pan.

Na de tien minuten zijn de aardappelen nog niet helemaal gaar. Dat hoeft ook niet. Ze gaan ook nog de oven in.

Zoek een ovenschaal waar de inhoud van de pan in kan. Giet er een klein beetje olijfolie in en strijk dat met je vingers of met een kwast uit over de bodem. Doe ovenhandschoenen aan en til de pan op om te voelen hoe zwaar het is. Zie je het zitten om de pan leeg te gieten in de ovenschaal? Anders kun je ook een grote opscheplepel of schuimspaan gebruiken om de aardappelplakjes uit de pan te scheppen. Zet de gevulde schaal in het midden van de oven. Het duurt ongeveer 40 minuten voordat het klaar is. Dan zijn de aardappelplakjes gaar, lekker smeuïg en de bovenkant heerlijk knapperig.

 

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins