Recept: Chocolade-rumtaart met bladgoud

“And it was the most scrumptious cake in the entire world.” – Matilda, Roald Dahl

Voor het taartbeslag heb je nodig:

300 gram gezouten boter ( op kamertemperatuur)

300 gram suiker

275 gram bloem

4 ½ eetlepel cacao

2 ½ theelepel bakpoeder

½ theelepel zout

180 ml melk

6 eieren

het merg van 1 vanillestokje

een springbakvorm 26 cm

eventueel eetbaar bladgoud

Voor de vulling heb je nodig:

200 gram pure chocolade (callets of een tablet)

1 blikje gecondenseerde melk

5 eidooiers

het merg van 1 vanillestokje

250gram boter

100 gram poedersuiker

200 gram pecannoten ( kleingehakt)

200 gram chocolade (

scheut(je) rum

nog eens 5 eetlepels rum

2 eetlepels poedersuiker

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Het taartbeslag

Mix de suiker, de boter en het vanillemerg voor vijf minuten tot een luchtige massa.

Meng in een andere kom de bloem, de bakpoeder, het zout en de cacao.

Mix dit in 3 porties door het suikermengsel.

Mix 1 voor 1 de eieren erdoor tot ze goed in het beslag zijn opgenomen.

Giet dan de melk erbij en mix nog 3 minuten tot je een luchtig beslag hebt gekregen.

Vet de taartvorm in met boter, stuif er wat bloem over of leg een bakpapiertje op de bodem. Schep het beslag in de vorm.

Zet de taartvorm in het midden van de oven en bak de taart voor 60 minuten. Laat de taart daarna afkoelen in de vorm.

Maak in de tussentijd de vulling

Verwarm de chocolade au bain-marie: doe de chocolade in stukjes in een kom en zet deze op een pan met kokend water. Roer er af en toe in tot de chocolade is gesmolten.

Voeg dan de gecondenseerde melk toe, roer het door en haal de kom van de hittebron.

Voeg de eidooiers, het vanillemerg en een scheut(je) rum toe aan de chocolade en roer tot glad. Laat dit koud worden.

Klop de boter en de poedersuiker in een kom voor 4 minuten en voeg dan het afgekoelde chocolademengsel toe.

De taart

Haal de taart uit de vorm en snijd de taart met een lang mes in 4 of 5 plakken (een taartzaag is hier ook heel geschikt voor).

Neem een feestelijke taartschaal en leg er een taartplak op.

Roer 2 eetlepels poedersuiker door 5 eetlepels rum

en besprenkel de eerste plak met 1 lepel gezoete rum.

Schep 1 lepel vulling op de plak en gebruik een mes om het uit te strijken. Strooi er wat gehakte pecannoten en gehakte chocolade over. Leg er dan de volgende plak op en besprenkel die ook met rum en 1 lepel vulling, de nootjes en de chocolade. Nog 3 te gaan.

Succes met het bladgoud. Dat maakt de taart helemaal af.

Maar ook zonder bladgoud is het een geweldig lekkere taart.

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins