Recept uit Huisgemaakt: Visragout met aardappelpuree
Ingrediënten
2 kilo aardappelen (geschild, gewassen en in stukken)
12 eetlepels melk
100 gram boter
1 kilo kabeljauw, schelvis, wijting of snoekbaars (filet of schoongemaakte hele vis)
6 deciliter melk
50 gram bloem
zout en versgemalen peper
nootmuskaat
1 sjalot (heel)
1 blaadje laurier (heel)
De aardappelpuree
Kook de aardappelen gaar in water met zout. Giet de aardappelen af en schud ze even op.
Stamp of prak de aardappelen fijn. Beter is het nog om ze even door een pureeknijper te drukken. Dan krijg je fantastische puree. Giet een scheut melk door de aardappelen en doe er 50 gram boter bij. Meng dit goed door elkaar. Strooi er peper en versgeraspte nootmuskaat bij.
De vis
Doe de vis in een pan en giet daar de rest van de melk over. Breng het aan de kook en laat de vis in 5 minuten gaar worden.
Schep de vis met een schuimspaan uit de melk. Giet de melk door een zeef en bewaar hem: de melk gebruiken we voor de ragout.
De ragout
Smelt de rest van de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Laat het niet bruin worden, maar wel even zachtjes bakken om de smaak van de bloem weg te krijgen. Giet dan wat van de melk erbij. Stevig doorroeren en steeds een scheutje melk erdoor. Blijf roeren tot je een soepele saus hebt gekregen. Leg de sjalot en de laurier in de saus en laat deze 30 minuten meetrekken. Haal ze er dan uit.
Haal de velletjes van de vis en controleer of er graten in zitten. Breek het visvlees in stukken en schep de vis voorzichtig door de saus.
Proef de saus om te bepalen of hij goed op smaak is.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de puree in een spuitzak met een stervormig mondstuk. Spuit een mooie dikke rand puree in een ovenschaal.
Schep flink wat saus en vis in het midden. Bestrooi het met een beetje paneermeel.
Zet de ovenschaal 15 minuten in de oven. Garneer eventueel met dille.
Tip: serveer de visragout bij roergebakken spinazie met knoflook. Nog meer visrecepten vind je in kookboek Huisgemaakt of op deze site!
No comments yet.
Add your comment