Recept uit Huisgemaakt: Kip in een saus van eekhoorntjesbrood

Ingrediënten

voor 4 personen kip (kies een lekkere boerenkip of kleine kippetjes)

1 deciliter kippenbouillon
2 deciliter room
1 deciliter witte wijn
verse tijm
zout en versgemalen zwarte peper
15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
1 deciliter olijfolie
2 x 25 gram boter
1 handje kastanjechampignons (schoongeborsteld en in plakken)

Bereiding van het eekhoorntjesbrood

Doe de gedroogde paddenstoelen in een kommetje en giet er wat kokend water over. Zo worden ze weer zacht.

Bereiding van de kip

Was de kipdelen en dep ze daarna goed droog met keukenpapier. Maak er werk van, anders gaat het straks gigantisch spetteren.

Bestrooi de kip royaal met versgemalen zwarte peper en zout.

Verwarm de olijfolie in een braadpan. Leg de kip in de pan en laat de kip even lekker bakken. Doe er de boter bij. Als de onderkant goudbruin is, keer je de kip met een tang of twee spatels op de andere kant. Bak ook die kant goudbruin. Haal de kip uit de pan en houd haar zolang warm onder folie.

Giet de wijn, de bouillon en de room in de pan. Giet de geweekte paddenstoelen samen met het weekwater er ook bij. Breng alles aan de kook. Dan kan het vuur wat lager. Pluk de blaadjes van de tijmtakjes en strooi ze in de pan.

De kip kan er nu ook weer bij. Laat de pan onbedekt op zacht vuur staan.

Hoelang het duurt voor de kip gaar is, is afhankelijk van het soort kip dat je gebruikt. Een boerenkip is wat gespierder en heeft meer tijd nodig om gaar te worden. Reken op 40 tot 50 minuten. Als de saus teveel indroogt, giet je er nog wat bouillon of water bij.

Bereiding van de champignons

Verwarm wat boter in een koekenpan en bak de champignons aan beide kanten mooi bruin. Bestrooi de plakjes met wat zout en peper.

Als de kip gaar is, haal je haar uit de saus.

Leg de kip in een schaal en bedek die met aluminiumfolie. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 100 °C.

Waarschijnlijk drijft er een laag doorzichtig vet op de saus. Dat zou je eraf kunnen scheppen.

Als de saus iets te dun is, laat je de saus nog wat inkoken. Zet het vuur onder de pan weer hoog (zonder deksel) tot de saus de goede dikte heeft.

Giet de saus over de kip en leg de champignonplakjes erop. Je kunt ook de saus gebruiken voor het recept van de gevulde pasta met aardappel, knoflook en verse kruiden. 

Tip: nog meer recepten voor kip- en vleesgerechten vind je in kookboek Huisgemaakt of op deze site

 

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins