Recept uit Huisgemaakt: Geurige rijst met gebakken paprika
Ingrediënten
500 gram pandan- of basmatirijst
2 uien (geschild en kleingesneden)
9 deciliter water en 2 bouillonblokjes of zelfgemaakte bouillon
5 paprika’s (kies verschillende kleuren) (gewassen en in stukjes, zonder de zaadlijsten)
2 theelepels sambal
olijfolie
Verwarm een lekkere scheut olijfolie in de pan en bak hierin heel langzaam de uien. Ze mogen er best 10 minuten over doen om zacht en smakelijk te worden. Bak de sambal even mee.
In de tussentijd breng je het water met de bouillonblokjes aan de kook.
Als de uien zacht zijn, strooi je de rijst door de uien.
Het vuur onder de pan blijft laag (op half, zeg maar).
Bak de rijst een minuutje mee. Giet dan de hete bouillon in één keer erbij en roer de rijst nog een keer om. Belangrijk: daarna niet meer in de rijst roeren! Doe een deksel op de pan en laat de rijst op een zacht vuur in 10 minuten gaar worden. Kijk na die 10 minuten even onder het deksel: je moet kleine dampgaatjes zien, dan kan het vuur onder de pan uit.
Nog steeds niet gaan roeren. Laat de rijst rustig nog 10 minuten in de gesloten pan nagaren. Je hebt dan perfecte rijst gemaakt.
Bereiding van de paprika’s
Verwarm een lekkere scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de paprikablokjes tot ze mooi glanzend zien en nét zacht beginnen te worden. Strooi er wat zout en versgemalen zwarte peper door.
Haal de pan dan direct van het vuur. Als de blokjes te gaar worden, laten de velletjes los!
Net voordat de rijst naar de tafel gaat, schep je de paprikablokjes erdoor.
Tip: serveer de rijst met paprika bij een ragout van rundertong met madeira en gemarineerde courgette met verse kruiden. Check menu 10 uit Huisgemaakt voor het recept van de ragout.
No comments yet.
Add your comment