Menu uit Huisgemaakt: vispastei met rijst in bladerdeeg & worteltjes in boter

Ingrediënten voor de vispastei

1 pakje met 10 velletjes bladerdeeg of 1 groot vel bladerdeeg
300 gram rijst (basmati of pandan)
1 theelepel kurkuma
700 gram verse zalm
bladpeterselie en dille
zout en peper
verse paddenstoelen (geborsteld en in stukjes)
1 ui (gepeld en in stukjes)
60 gram gezouten boter
olijfolie

Doe de rijst in een kookpan. Was de rijst een paar keer met koud water en zet de rijst een uurtje in ruim water in de week.

Strooi dan een klein beetje zout en de kurkuma bij de rijst en breng hem aan de kook. Roer hem even om en laat hem in 8 minuten gaar worden. Haal de pan van het vuur.

Giet de rijst af door een zeef en stort de rijst direct terug in de hete pan. Je hoeft de rijst niet te roeren.

Giet er 2 eetlepels olie over en leg een vel bakpapier in de pan. Druk het papier op de rijst zodat het afsluit. Leg het deksel op de pan.

Laat de rijst 20 minuten zo staan.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bestrooi de zalm met zout en peper en bak de vis, eerst 2 minuten de velkant en daarna 2 minuten de andere kant.

Laat de vis afkoelen voordat je het vel van de zalm trekt en de vis in grote vlokken breekt.

Bak de ui zachtjes in wat olijfolie. Zet dan het vuur wat hoger en bak de paddenstoelen mee. Strooi er wat zout en peper bij. Laat het vocht wat verdampen. Meng de paddenstoelen met de rijst.

Hak de kruiden fijn en meng alles behalve de vis met de rijst.

Proef een hapje en maak het goed op smaak.

Schep de vis dan voorzichtig door de rijst.

Laat het bladerdeeg ontdooien. Als je kleine vellen bladerdeeg gebruikt, dan kun je een groot vel maken door een paar kleine velletjes ontdooid op elkaar te leggen en dan, met een klein beetje bloem, uit te rollen.

Schep de rijst op het midden van het bladerdeeg. Vouw de buitenkanten van het bladerdeeg om de rijst en rol de rest op.

Leg de rol, met de vouwnaad naar beneden, op een ingevet bakblik. Prik gaatjes in de bovenkant van het deeg en snijd een rondje uit het midden. Maak van aluminiumfolie een schoorsteentje en zet deze in het rondje. Bestrijk de bovenkant met ei.

Zet het bakblik 40 minuten in de oven. Haal de vispastei uit de oven en giet er door het open rondje wat gesmolten boter in.

Ingrediënten voor de worteltjes in boter

1 flinke bos worteltjes (gewassen en in dikke plakken)
1 liter bouillon
40 gram boter
2 eetlepels honing
1 handje peterselie (gewassen, gedroogd en fijngehakt)

Doe de plakken wortel in een pan en giet er zoveel bouillon bij tot ze net onderstaan.

Doe de boter en de honing erbij.

Breng dit aan de kook en laat het koken, zonder deksel, tot bijna al het vocht is verdampt.

Dan schud je de pan voorzichtig om en strooi je er wat fijngehakte peterselie over.

Je kunt ook de wortels kort gaar stomen en op smaak brengen met olijfolie, zout en peper.

Tip: Serveer de worteltjes met een vispastei met rijst in bladerdeeg! Check menu 7 uit Huisgemaakt voor het recept!

 

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins