Opgerolde aardappelsoufflé met monniksbaard & tomatensaus

Monniksbaard is een zeegroente. Het groeit in het wild in de zoute moerassen langs de kust. De monniksbaard die je in Nederland kunt kopen komt vaak uit Italië en Portugal.

Het smaakt fantastisch lekker en ziet na het koken diep-donkergroen, Als je van zeekraal en lamsoor houdt dan ga je monniksbaard heerlijk vinden!

Ingrediënten voor de opgerolde aardappelsoufflé

300 gram kruimige aardappelen (geschild, gewassen, gekookt en fijngestampt of door de pureeknijper)
75 gram zachte gezouten boter
1 deciliter niet geklopte verse slagroom
3 grote eieren ( gesplitst)
60 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
zout en versgemalen zwarte peper

Ingrediënten voor de monniksbaard

2 bosjes monniksbaard (worteltjes eraf gesneden, malse sprieten gewassen en goed uitgelekt)
2 uien (gepeld en fijngesneden)
1 teentje knoflook(gepeld en fijngehakt)
scheutje olijfolie

Ingrediënten voor de witte boontjes

250 gram gedroogde witte bonen ( witte krombek, grote pronkbonen of kleine cannelliboontjes: wat je maar lekker vindt)
1 teentje knoflook
2 blaadjes laurier
2 eetlepels olijfolie
zout en peper
½ eetlepel geurige azijn

Ingrediënten voor de tomatensaus

10 rijpe smakelijke tomaten (gewassen en in vier stukken)
1 teentje knoflook (gepeld en in stukjes)
1 theelepel suiker
zout en versgemalen zwarte peper
2 eetlepels olijfolie

Ingrediënten voor de gemarineerde courgettes

2 of 3 courgettes
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel geurige azijn
½ eetlepel gembersiroop of honing
zout en versgemalen zwarte peper
½ eetlepel mosterd

De witte boontjes

Week de bonen ongeveer 8 uur in ruim koud water.

Breng ze in een pan met schoon water aan de kook. Doe er de knoflook, de laurier en een eetlepel olijfolie bij. Als de bonen koken, zet je de temperatuur wat lager en laat je de bonen in een uurtje zacht worden. Test af en toe een boontje, zodat ze niet TE gaar worden, anders gaan ze stuk.

Giet de gare boontjes af en meng ze direct in een kom met een eetlepel olijfolie, de azijn en wat zout en peper naar smaak.

De monniksbaard

Voor de monniksbaard bak je eerst op lage temperatuur, de ui samen met de knoflook, zacht en geurig in de olijfolie. Leg de monniksbaard bovenop de ui en doe het deksel op de pan, Laat dit tien minuten zo staan en keer het met twee spatels een keer om. Laat de groente dan nog een kwartiertje zachtjes stoven. Strooi er wat zout en versgemalen peper door. Haal de pan van de warmtebron.

De tomatensaus

Alle ingrediënten voor de tomatensaus gaan in één keer in de pan. Breng dit aan de kook en zet dan het vuur laag. Doe geen deksel op de pan. Laat dit 30 minuten zachtjes koken. Roer de saus af en toe door. Je kunt de saus grof houden of gebruik de staafmixer voor een gladde saus. Proef een beetje. Goed op smaak?

De gemarineerde courgettes

Maak de salade een half uurtje voordat je gaat eten. Dan blijft de courgette lekker knapperig.

Spoel de courgettes af. Gebruik een dunschiller om dunne lange plakken te maken. Klop de andere ingrediënten tot een smakelijke vinaigrette. Schep de courgette er losjes met twee lepels door.

De aardappelsoufflé

Verwarm de oven voor op 200 °C .

Voor de aardappelsoufflé meng je eerst de zachte boter met de eigelen en de slagroom. Roer dit door de aardappel.

Klop de eiwitten stijf in een schone kom (met een snufje zout).

Gebruik een spatel om de bloem ( gemengd met de bakpoeder) en de eiwitten beetje voor beetje door het aardappelmengsel te spatelen.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en schep het aardappelmengsel in het midden. Verspreid dit tot een rechthoek (ongeveer 40 cm x 28 cm ). Maak het mooi egaal glad. Zet de bakplaat voor twaalf minuten in de oven.

Laat de aardappelsoufflé vijf minuten uit de oven afkoelen.

Verdeel de monniksbaard over de aardappelsouffle.

Gebruik het bakpapier als een hulpmiddel om de souffle op te rollen: til het bakpapier op aan de lange kant en rol de soufflé een stukje over de vulling. Rol dan door.

Zet de soufflé nog eens voor tien minuten in de oven.

Je kunt er 8 mooie plakken van snijden.

In plaats van monniksbaard kun je de vulling ook met andere groenten maken.

Probeer het eens met raapsteeltjes! Of postelein. Dat zijn ook heerlijke groenten in dit recept.

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins