Recept: Gebakken grote garnalen met peper en knoflook

Ingrediënten

grote ongepelde rauwe garnalen

voor de marinade:

olijfolie
citroensap
knoflook
verse rode of groene peper
versgemalen peper
zeezout

In dit recept gebruiken we grote tijgergarnalen uit de diepvries. Je kunt ook een kleinere soort nemen, of gepelde garnalen, die

je zó in de marinade legt. Wij gebruikten ongepelde garnalen: die hebben veel smaak en na het pellen kun je ook nog een bouillon

van de koppen en de schalen maken. Voorgekookte garnalen hebben een roze kleur en de smaak is minder sterk.

Dit recept is niet bedoeld voor onze eigen Hollandse garnaal. Die heeft geen marinade nodig om nog lekkerder te worden.

Diepvriesgarnalen laat je eerst bijna helemaal ontdooien. Niet te lang, want dan worden ze slap en zijn ze veel moeilijker te pellen.

Gebruik beide handen. Buig de kop van de garnaal omhoog en knak  de schaal. Trek dan in één keer de schaal

van de staart. Trek de kop eraf en pel de pootjes en de resterende stukjes schaal van de garnaal.

Let op: er zit een darmkanaal in de garnaal, maar dat haal je er zó uit. Maak met een scherp mesje een sneetje langs

de hele bovenkant van de garnaal. In die snede zie je een zwart of een wit draadje – dat is de darm. Trek hem eruit en spoel de garnaal af onder de koude kraan. Dep hem droog met keukenpapier.

Hoeveel van alles heb je nodig om een lekkere marinade te maken?

Begin gewoon met het mengen van een bepaalde hoeveelheid van de ingrediënten. Giet wat olijfolie in een kom en pers er wat citroensap

bij. Haal de schil van een paar knofl ookteentjes, verwijder de groene pitjes en pers de teentjes uit in de marinade. Haal eventueel de zaadjes

en de zaadlijsten uit de verse peper, snijd de peper klein en doe hem erbij. Strooi er dan nog wat gemalen peper en een beetje zout in.

Haal een vinger door de marinade om even te proeven. Wat denk je? Houd de garnalen in gedachten – wat voor smaak zal dat straks

geven? Misschien toch wat meer knoflook, of nog wat extra citroen. Ga net zo lang door tot het echt naar je smaak is.

De garnalen leg je minstens een halfuurtje in de marinade. Dan kun je ze gaan bakken. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan. Als de olie goed heet is leg

je een paar garnalen in de hete olie. De garnalen veranderen onmiddellijk: ze kleuren roze en gaan in een rondje liggen. Ze zien er meteen

prachtig uit! De garnalen bak je aan twee kanten en het liefst heel kort. Zodra je ziet dat de garnaal roze wordt, draai je hem om. De andere kant

bak je ook even kort en dan haal je ze uit de pan. Houd ze warm onder aluminiumfolie.

Bak alle garnalen op deze manier, en proef er ondertussen een.

Tip: nog meer visrecepten vind je in kookboek Huisgemaakt of op deze site

 

About the author

Avatar photo
Angela Prins

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024, Angela Prins