Recept: kruidige kouseband

Ingrediënten

1 flinke bos kousenband (600 gram) (je kunt dit recept ook maken met sperziebonen)
3 sjalotjes
3 teentjes knoflook
1 of 2 verse pepers (de hoeveelheid en de soort hangen van je smaak af)
2 tomaten
1 theelepel komijnzaad (veel gedroogde kruiden zijn te koop bij een Surinaamse, Indonesische of Turkse levensmiddelenwinkel – Toko)
½ theelepel venkelzaad
½ theelepel korianderzaad
olijfolie
1 theelepel kerriepoeder
1 deciliter water (of bouillon, maar dan geen zout erbij doen)
2 kleine theelepels zout

Snijd of knip de punten van de bonen en snijd ze in stukjes.

Spoel de stukjes kousenband af onder de koude kraan. Haal de schil van de sjalotjes en snijd ze klein. Doe hetzelfde met de knoflook.

Van de pepers kun je alles gebruiken als je van heel pittig houdt. Als je wat minder heet wilt eten kun je het beste de zaadjes en de zaadlijsten eruit halen. Snijd de pepers klein.

Was de tomaten en snijd ze in stukjes.

Versgemalen kruiden zijn geurig en geven veel smaak. Het komijnzaad, het venkelzaad en het korianderzaad kun je ook eerst nog even roosteren voordat je het gaat malen, dan komt de smaak helemaal goed los. Verwarm een koekenpan en rooster hierin de zaden een paar minuutjes. Geen olie gebruiken! Haal ze direct uit de pan als ze beginnen te geuren: ze verbranden snel. Gebruik een keukenmachine, molentje of vijzel om ze fijn te maken. Tussen twee lepels lukt het trouwens ook best.

Giet wat olijfolie in een braadpan en bak hierin de sjalotjes, de pepers en de knoflook. Strooi de kerrie erbij en laat dit even bakken.

Dan kunnen de tomatenstukjes erdoor. Ook even laten meebakken.

Giet dan het water erbij en strooi het zout erdoor. Nu kunnen de bonen in de pan. Even omroeren en de deksel erop. Na een minuut of 10 roer je alles nog eens om.

Dan kunnen de versgemalen kruiden erbij. Schep de kruiden door de kousenband en laat de bonen nog 10 minuten zachtjes pruttelen.

Tip: Deze kouseband is heerlijk bij gekookte witte rijst. 

Kruidige kouseband

Over de Auteur

Angela Prins
Angela Prins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2018.  webdesign Thiewes.nl.